lördag 9 februari 2013

Vaniljkakor som håller formen

Här är ett recept på kakor som håller formen väldigt fint, vilket är toppen om man exempelvis vill täcka dem med sockerpasta eller marsipan.


Ingredienser
50 g socker
50 g florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
225 g vetemjöl
1 ägg
100 g smör

Gör såhär
Blanda socker, florsocker, vaniljsocker och siktat mjöl i en matberedare. Tillsätt ägget och smöret i bitar och mixa tills degen håller ihop. Låt stå i kylskåp minst en timme.

Ta en liten bit deg i taget och kavla ut den på mjölat bakbord tills den är ca 4-5 mm tjock. Använd pepparkaksformar och ta ut kakor. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 170 grader tills de börjar få lite färg i kanterna (omkring 8-15 minuter). Låt kakorna ligga kvar på plåten någon minut och lyft därefter över dem till ett galler med hjälp av en stekspade. Låta kakorna svalna helt.

Receptet finns hos Bakglädje och Oförglömliga tårtor, men jag har halverat det samt skrivit om arbetssättet något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tiden att kommentera ♥